„КАНАЛЪТ“-СТАДИОН ЮНАК

проект: „КАНАЛЪТ“ – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СТАДИОН ЮНАК
местоположение: гр. СОФИЯ, ДО СТАДИОН „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“
параметри: ЗП=8167кв.м., РЗП=17453кв.м.
година: 2008
награда: АРХИДЕЯ 2008, ПЪРВА НАГРАДА

описание:
Проектът засяга въпросът за личността в големия град и се опитва да отговори на желанието за свободно движение, зеленина, спорт, рекреация, забавление.
Ситуиран на отговорно място, в центъра на столицата, той има за цел възстановяването на стадион „Юнак”. С появата на метроспирка, натоварения трафик и нуждата от пешеходни зони се поядява и идеята за по-комплексна намеса. Метроспирката, като източник на масиран човекопоток изисква възможноста за дисперсия. Ъгълът на бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Драган Цанков” от друга страна е своенравен вход към Борисовата градина, който не бива да бъде спрян от една ледена пързалка, а напротив – да се създаде логически аналог на градинката при „Орлов мост”, като се създаде обществен микроцентър.
Проектът предлага създаване на пешеходна зона, наситена с обществени функции и има 3 основни задачи:
1.да създаде вход към парка
2.да допълни пешеходната система като естествено продължение на ул. „Граф Игнатиев”
3.да възстанови стадион „Юнак”, „Синьото кафе”, и да организира естествено появилата се търговия в района
Функционално проектът съдържа ледена пързалка с трибуни за около 400 човека, кафе-ресторант, магазини, детска занималня, подземен паркинг за 300 автомобила и служебен паркинг за около 50 коли, като поради удобната транспортна достъпност се предполага че комплексът може да работи и с удължено работно време.
Идеята за възтановяемата пързалка е реплика срещу затвореността на типичната спортна зала, която се противопоставя на същността на спорта. Той е повече от хоби или занимание. Той е начин на мислене, социално общуване и индивидуално развитие. Неговото място е сред всички където комуникацията е най-силна, където свободата е по-важна. Отвореността на една спортна зала довежда до привличане, защота спорта е изкушение. Същността на тази толкова важна активност е на открито, където човек може да се отпусне и забавлява. Идеалната зала е планинската ливада, в случая с ледената пързалка – идеалната такава е замръзналото езеро. Целта тук е именно спорта като свободна активност. Това става възможно поради ситуирането насъоръжението – под дълбока козирка и изцяло северна фасада. Така тази „витрина на спорта” става технически възможна, защото проблемът за изграждането на ледена пързалка на открито не е температурата на въздуха, а пряката слънчева светлина.
Визията на проекта е подбрана с цел минимална намеса в парка и с желанието да подбужда асоциации за движение и динамика – отражение на съвременния начин на живот. Целта на „Каналът” е да превърне хората в цел на архитектурата, а всичко заобикалящо да бъде обществено обслужване – функционално и емоционално